Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Νέα Γενιά χωρίς δουλειά


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ως νέοι, είναι η ανεργία.  Οι περισσότεροι από εμάς όσο είναι στο σχολείο ή ακόμα και στο Πανεπιστήμιο δε δίνουν τόση σημασία στο ζήτημα της εργασίας, αλλά είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα βγουν στην αγορά εργασίας και θα έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Δεκάδες χιλιάδες νέοι στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι άνεργοι. Τα ποσοστά ανέργων 15-24 ετών στη ζώνη του ΟΟΣΑ φέτος το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σχεδόν στο 17,5%, έναντι 7% για τους ανέργους 25 ετών και άνω.

Τα νούμερα είναι δραματικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση φανερώνουν μια μεγάλη αλήθεια του καπιταλιστικού κόσμου, ότι «όσο δε αποτινάζεται η εξουσία του κεφαλαίου κανένας αγώνας, καμία κατάκτηση δε μπορεί να απαλλάξει από την ανεργία και την καταπίεση».

Όσον αφορά στους νέους έως 29 ετών, το ποσοστό ανεργίας στα μέσα του 2011 έφτασε στο 30,9% έναντι 22,3% στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 22,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν αντίστοιχα το 46,6%.

Ίδια νούμερα υπάρχουν πάνω-κάτω σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τον Απρίλη του 2011 το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη ανήλθε κατά μέσο όρο στο 25% σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα απασχόλησης, Λασλό Αντόρ.

Όπως παρουσιάστηκε στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 30%, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό αγγίζει το 40%. Με βάση πρόσφατα στοιχεία στον τύπο η ανεργία των νέων μεταξύ 15-24 ετών στην Ελλάδα η ανεργία από 30% έφτασε στο 43% (σύμφωνα με εντελώς πρόσφατη δήλωση του καθηγητή Σ. Ρομπόλη, διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Αυτά βέβαια είναι τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία. Σε αυτά δεν καταμετρώνται βέβαια οι φαντάροι (επειδή παίρνουν 8 ευρώ το μήνα…), ούτε αυτοί που εργάζονται περιστασιακά κλπ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Ισπανία είχαν πρωταγωνιστή τη νεολαία, ούτε ότι η εξέγερση της ελληνικής νεολαίας μετά τη δολοφονία του Αλέξη το 2008 πήρε αυτά τα θυελλώδη χαρακτηριστικά. Η νεολαία σήμερα ζει κάτω από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το φόβητρο της ανεργίας που υπάρχει στον καπιταλιστικό κόσμο, που είναι σύμφυτη με αυτόν και δεν μπορεί να εξαλειφθεί στα πλαίσιά του. Το φόβητρο που έχει οδηγήσει τους νέους να αναγκάζονται να δουλέψουν για λιγότερο από 500 ευρώ, που δεν τους φτάνουν ούτε για τα προς το ζην.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Γενιά» (τεύχος Νοέμβρη 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου